Magyarország az IGW kizárólagos partnerországa Berlinben

2017-ben immár második alkalommal lett Magyarország a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche) kizárólagos partnerországa Berlinben, 2017. január 20-29. között. Magyarország 1972 óta vesz részt a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán, a Nemzetközi Zöld Héten. A megjelenés kitűnő lehetőség arra, hogy Magyarország megmutassa, mekkora fejlődés ment végbe az élelmiszeriparban, a hagyományos-tradicionális termékeken túl milyen új, magas minőségű élelmiszerekből válogathatnak a fogyasztók.

 

Nemzetközi Zöld Hét Képgaléria

 

A „Tiszta Forrásból" mottót viselő, mintegy 1700 nm-en megvalósuló partnerországi részvétel a magyar kormány azon törekvésére helyezi a hangsúlyt, hogy a magyar élelmiszerek megbízható forrásból, minőségi alapanyagokból készülnek. A kormányzat ezért döntött már 2011-ben arról, hogy – elsőként a világon – alaptörvényben mondja ki, hogy tilos a GMO köztermesztésbe vonása Magyarországon.  A megjelenés másik célja, hogy hazánkat immár ne csak a pörkölt és a gulyás hazájaként ismerjék, hanem megmutathassuk gasztronómiai sokszínűségünket az egészséges és minőségi élelmiszerek piacán. A német fogyasztók körében már sikeres hazai termékek – pl. paprika, akácméz, rétesek, kolbászok – mellett a Zöld Héten az innovatív, egészséges, ökológiai élelmiszerek felvonultatása is cél.

A 2017. január 20-29-ig tartó vásár alatt nem csak Magyarország, hanem az egész Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát megismerhetik a látogatók. Az „Ungarnhalle" névre hallgató magyar pavilon központi eleme a már évek óta nagy népszerűségnek örvendő csárda, amely megújult formában várja az érdeklődőket, körülötte pedig piactér-szerűen helyezkednek el a kiállítók. Újdonság még, hogy a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg az ország gasztronómiai és turisztikai kínálatával, a központi pódiumon pedig autentikus és modern produkciók adnak ízelítőt Magyarország kulturális sokszínűségéből.  A kiállításon a Földművelésügyi Minisztérium Borkiválóság programja és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében mutatják be a magyar borokat, a pavilon központi helyén borbár működik ízletes és hazai magyar borokkal. Az utóbbi években megnövekedett a magyar borok kedveltsége Németországban, egyre többféle hazai nedűt ismernek a német borkedvelők.

A partnerországi megjelenés nem csak megtiszteltetés, de fontos mérföldköve a nemrégiben elfogadott, Magyarország élelmiszeripari stratégiáját meghatározó Nemzeti Élelmiszergazdasági Programnak is. A koncepció legfőbb célkitűzése, hogy 2050-re a magyar mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az agráriumhoz kapcsolódó valamennyi gazdasági szektor hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25%-ot, az agrárexport elérje a 20 milliárd eurót, a főállású mezőgazdasági foglalkoztatottak száma pedig megközelítse a 750 ezer főt. Azzal, hogy 2017-ben Magyarország lehet a Nemzetközi Zöld Hét partnerországa, sokat lendíthet a magyar agártermékek ismertségén és kedveltségén, valamint elősegítheti az exportképes vállalkozások nemzetközi piacra lépését, többek között az organikus és kézműves termékek piacán.